Ce este pașaportul simplu electronic și cum îl obții?

Pașaportul simplu electronic este un document de călătorie modernizat, introdus pentru a crește securitatea și eficiența procesului de control la frontieră. În România, acest tip de pașaport a fost implementat pentru a respecta standardele internaționale și pentru a oferi cetățenilor o modalitate sigură și convenabilă de a călători în străinătate.

Ce este pașaportul simplu electronic?

Pașaportul simplu electronic este un document de călătorie care include un cip electronic încorporat în coperta sa. Acest cip conține informații biometrice despre titularul pașaportului, precum fotografia digitală și amprentele. Includerea acestor date biometrice ajută la prevenirea falsificării documentelor și la facilitarea verificării identității titularului la punctele de control al frontierei.

Caracteristici ale pașaportului simplu electronic:

  1. Cip electronic: Încorporarea unui cip electronic care stochează informații biometrice, cum ar fi fotografia digitală și amprentele titularului.
  2. Fotografie digitală: Fotografia titularului este stocată atât în cip, cât și pe pagina de identificare a pașaportului.
  3. Elemente de securitate: Pașaportul include diverse elemente de securitate, cum ar fi holograme, microtext, fire de securitate și cerneală sensibilă la UV, pentru a preveni falsificarea.

Cum obții pașaportul simplu electronic?

Obținerea unui pașaport simplu electronic în România implică urmarea unui proces bine definit. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

1. Pregătirea documentelor necesare

Pentru a aplica pentru un pașaport simplu electronic, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Cartea de identitate: În original și copie.
  • Certificatul de naștere: În original și copie, dacă aplicantul este minor.
  • Dovada plății taxei pentru pașaport: Taxa poate fi plătită online, la unități CEC Bank, la unități de trezorerie sau prin alte modalități acceptate de autorități.
  • Fotografie recentă: De obicei, fotografia se face la ghișeu în momentul depunerii cererii.

2. Depunerea cererii

Cererile pentru pașaportul simplu electronic se depun la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple. Este recomandat să faci o programare online pentru a evita cozile și a reduce timpul de așteptare.

3. Capturarea datelor biometrice

La momentul depunerii cererii, vei fi fotografiat și ți se vor lua amprentele digitale. Aceste date vor fi stocate în cipul electronic al pașaportului. Procesul este simplu și rapid, asigurându-se că datele biometrice sunt corect înregistrate.

4. Așteptarea eliberării pașaportului

Termenul de eliberare a pașaportului simplu electronic poate varia în funcție de cererile depuse și de perioada anului. În general, pașaportul este eliberat în termen de 15 zile lucrătoare. Poți verifica online stadiul cererii tale pentru a ști când pașaportul este gata de ridicare.

5. Ridicarea pașaportului

Pașaportul poate fi ridicat personal sau prin intermediul unui împuternicit. Este necesar să prezinți cartea de identitate la momentul ridicării. În unele cazuri, pașaportul poate fi livrat și prin poștă, dacă ai optat pentru această modalitate la momentul depunerii cererii.

Avantajele pașaportului simplu electronic

  1. Securitate sporită: Includerea datelor biometrice și a elementelor de securitate face ca pașaportul simplu electronic să fie mult mai greu de falsificat.
  2. Conveniență: Cipul electronic permite o verificare rapidă și eficientă a identității la punctele de control al frontierei, reducând timpul de așteptare.
  3. Compatibilitate internațională: Pașaportul simplu electronic respectă standardele internaționale, facilitând călătoriile în străinătate.

Concluzie

Pașaportul simplu electronic reprezintă un pas important către modernizarea și securizarea documentelor de călătorie. Procesul de obținere a acestuia este simplu și accesibil, oferind cetățenilor români un mijloc sigur și eficient de a călători peste granițe. Asigură-te că ai toate documentele necesare și urmează pașii descriși pentru a obține rapid pașaportul simplu electronic.

You May Also Like

About the Author: cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *