Rejuvelac: cum să prepari băutura probiotică acasă

Rejuvelac este o băutură fermentată obținută din înmuierea și fermentarea semințelor de grâu sau alte cereale în apă. Această băutură este apreciată pentru proprietățile sale probiotice și enzimatice, fiind considerată benefică pentru sănătatea sistemului digestiv și a întregului organism. În acest articol, vom explora cum să prepari rejuvelac acasă, beneficiile sale pentru sănătate și modurile în care poți integra această băutură în dieta ta zilnică.

Cum se Prepară Rejuvelac?

Iată pașii simpli pentru prepararea rejuvelacului acasă:

Ingrediente:
 • 1 ceașcă de grâu organic sau alte semințe cerealiere (cum ar fi orzul sau secara)
 • 3-4 căni de apă filtrată
Instrucțiuni:
 1. Spălare și Înmuiere: Clătește bine semințele de grâu și lasă-le să se înmoaie în apă timp de 8-12 ore, sau peste noapte, într-un vas acoperit.
 2. Scurs și Clătire: După ce semințele s-au înmuiat, scurge-le de apă și clătește-le bine sub apă curată.
 3. Fermentare: Pune semințele într-un borcan de sticlă sau într-un recipient de fermentare și acoperă-le cu apă filtrată. Lasă-le să fermenteze la temperatura camerei timp de 2-3 zile. În acest timp, apa va începe să se transforme într-o băutură ușor acidulată și efervescentă.
 4. Filtrare și Stocare: După 2-3 zile, strecoară lichidul fermentat într-un alt recipient și păstrează-l în frigider. Acesta este rejuvelacul finit și poate fi consumat în decurs de 5-7 zile.

Beneficiile Rejuvelacului pentru Sănătate

Rejuvelacul este apreciat pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, printre care se numără:

 1. Probiotice: Rejuvelacul este o sursă bogată de bacterii benefice, cum ar fi lactobacilii și bifidobacteriile, care pot ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale și la îmbunătățirea digestiei.
 2. Enzime: Procesul de fermentare al rejuvelacului produce enzime digestive naturale, care pot sprijini procesul de digestie și pot contribui la absorbția optimă a nutrienților din alimente.
 3. Detoxifiere: Rejuvelacul poate avea efecte de detoxifiere asupra organismului, ajutând la eliminarea toxinelor și la curățarea tractului digestiv.
 4. Îmbunătățirea Sistemului Imunitar: Consumul regulat de rejuvelac poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor.

Cum să Integrezi Rejuvelacul în Dieta Ta Zilnică

Există mai multe modalități de a integra rejuvelacul în dieta ta zilnică, inclusiv:

 • Consumul Ca Atare: Bea o mică cantitate de rejuvelac ca băutură revigorantă și probiotică în fiecare dimineață sau seară.
 • Adăugare în Smoothie-uri: Adaugă rejuvelacul în smoothie-urile tale preferate pentru un impuls nutritiv suplimentar și pentru a îmbunătăți digestia.
 • Dressing-uri și Sosuri: Folosește rejuvelacul în loc de oțet în prepararea dressing-urilor și sosurilor pentru salate și alte feluri de mâncare.
 • Fermentarea Alimentelor: Utilizează rejuvelacul ca starter pentru alte procese de fermentare, cum ar fi fermentarea legumelor sau a altor băuturi probiotice.

Concluzie

Rejuvelacul este o băutură probiotică delicioasă și ușor de preparat acasă, care poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea ta. Consumul regulat de rejuvelac poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și detoxifierea organismului. Experimentează cu diferite rețete și modalități de a integra rejuvelacul în dieta ta zilnică pentru a te bucura de toate avantajele acestei băuturi probiotice naturale.

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *